Dragi prijatelji,
u sljedećih mjesec dana kompletan sadržaj bloga
prelazi na novu internetsku stranicu – www.vinskeprice.com
Molim vas da memorirate adresu stranice!
Hvala na povjerenju,
Željko Garmaz
Vinske priče
+385916400527
Moj prvi susret s viškim
vinarom Antoniom Lipanovićem nije bio baš za pamćenje. Štoviše,
nakon uvreda, kojima smo se međusobno počastili na festivalu
Vino.com u Esplanadi
krajem 2013. godine, poželiš ljude s kojima si se tako konfrontirao
nikada više ne susresti. Bio sam euforičan, jer sam bio upravo
donio tek tiskane primjerke Vinskih priča
na festival u Zagreb, a Antonio je, zaustavivši se pored štanda na
kojem sam bio, prigovorio da sam plaćen od vinara o kojima sam pisao
u knjizi i da je izostavljanje u Vinskim
pričama njega i svih drugih vinara s otoka
Visa posljedica politike svjesnog ignoriranja tog udaljenog otoka.
Pokušao sam mu objasniti da o plaćanju za objavljene tekstove nema
ni govora i da mi je Vis, jednostavno, bio preskup za dolazak te da,
s obzirom da nisam ni tada, kao ni sada, imao nikakve sponzore, nisam
mogao priuštiti novac za napraviti priču i o njemu, ali i o još
nekolicini drugih vinara koje sam već negdje pribilježio u glavi za
obavezni posjet Visu jednoga dana. Antonio nije prihvatio moje
obrazloženje, čak je olako prešao i preko mojih pohvala njegovim
plavcu malom od 16 i nešto posto alkohola. Onda sam eksplodirao i
izvrijeđao ga, smatrao sam da ne može nitko tek tako obezvrijediti
nečiji trud samo zato što je nezadovoljan.
Kad sam nedavno nazvao
Antonija Lipanovića i predstavio mu se na način da smo već jednom
imali burno upoznavanje, sjetio se i on tog događaja. Nastao je
tajac. Poslije te burne tišine ni on ni ja više nismo spomenuli
incident u Esplanadi...
Suštinski, Antonio je i
tijekom našeg razgovora bio isti kao i prije tri godine – sam
protiv svih, ljutit i razočaran zbog zapostavljenosti Visa, svjestan
svojih vrijednosti i tuđih slabosti, ali i odlučan u ispravnosti
svojeg puta. I, ruku na srce – u svemu je u pravu! Sto posto!
- Znate, kad živite na ovako udaljenom i gotovo izoliranom mjestu poput Visa, onda vas za otok tijekom cijele godine može vezati samo poljoprivreda. Ništa drugo! A ja i moja obitelj živimo samo od poljoprivrede i najbolje na svojoj koži osjećamo nedostatak sluha i Grada i Županije i Države općenito prema toj problematici. Evo vam banalan primjer. U svom vlasništvu imam dva hektara vinograda, a druga dva hektara sam dobio na korištenje od države koja je 30 hektara bivše vojne streljane rasparcelizirala i podijelila vinogradarima na korištenje. Ja sam svoju zemlju obradio i zasadio lozom, no – nitko drugi to nije napravio! I sad, umjesto da imamo polje kultivirano vinogradima, imate samo moja dva hektara loze okružena makijom. I nikoga ni u Gradu ni u Županiji nije briga zbog neizvršenja planirane sadnje. Ma, opća nebriga, priča Antonio.
Nedavno je na velikom
tastingu hrvatskih vina u organizaciji Falstaffa,
poznatog magazina na njemačkom jeziku, njegova vugava iz 2014.
godine ocijenjena sa 90 bodova. Naravno, informiranost je dvosmjerna
te, kako mnogi ne znaju što se događa na Visu, tako ni Antonio do
našeg razgovora nije znao za Falstaffovo
pisanje.
- To je odlična ocjena, dobro sam i prošao kakva je bila godina!
Vugava je, inače,
zaštitni znak Antonijeve vinarije, jer čak 70 posto vina proizvodi
od te sorte koja se smatra autohtonom viškom sortom, a koju su
godinama, krivo, smatrali – viognierom.
Južnoafrički vinar
Richard Hilton je prije nekoliko godina svoj syrah nazvao Dalmatinac,
i to samo zbog viogniera, kojeg je u
malom postotku pomiješao sa syrahom na način na koji se to
prakticira na području sjeverne Rhone u Francuskoj. Razlog zbog
kojeg je Richard Hilton vino nazvao Dalmatinac leži u njegovom
uvjerenju da je "viognier nastao u Hrvatskoj, odnosno Dalmaciji,
gdje je poznat pod nazivom vugava". Ne ulazim u istinitost
Hiltonovih tvrdnji zasnovanih na legendi, ali u kultnoj knjizi "Wine
Grapes – A complete guide to 1.368 vine varieties, including their
origing and flavours",
autorica Jancis Robinson i Julije Harding te Joséa Vouillamoza, u
opisu vugave jasno se navodi da se s tom sortom često greškom
uspoređuje baš viognier. Upravo je jedan od autora te knjige, Joséa
Vouillamoz, DNK analizom obje sorte utvrdio da se viognier i vugava –
ne poklapaju!
- Naravno da su mi poznate te priče, ali viognier i vugava nimalo ne sliče. Mene više brine što sad svi ovo vino zovu vugava, a ono dolazi od sorte koja je autohtona na Visu i koju ovdje svi zovu – bugava. I što je najgore, taj naziv vugava je sada zaštićen i mi moramo tako pisati na etiketama. Valjda to svi drugi izvan Visa bolje znaju od nas! Želim i hoću pokrenuti inicijaticu da to promijenimo i da vugava ponovo postane bugava, priča Antonio kome je prije nekoliko godina na Sabatini, tradicionalnoj vinskoj smotri dalmatinskih vinara, njegova Vugava viška bila proglašena najboljim dalmatinskim bijelim vinom.
Na
otoku Visu danas je vugavom zasađeno tek 20 hektara vinograda u
kojima se ubere oko 20 vagona grožđa, a od toga dobije oko 100.000
litara vina. Za vugavu se kaže da se jedino na Visu proizvodi na
ekonomskoj osnovi. U novim nasadima vugave iznad Bola, čime se diči
vinarija Stina, Antonio ne vidi konkurenciju. Jer, tvrdi, "vugava
je viška sorta, a Brač nikad nije bio poznat po vinu"! Skoro
90 posto svoje ukupne proizvodnje Antonio proda na Visu, vjerojatno
zato i nema nikakav marketinški pristup, kao ni potrebu za
marketingom.
A
nije da Antonio nema nekih posebnih aduta za reklamirati sebe i svoja
vina. Primjerice, njegov plavac mali vjerojatno je jedini izdanak te
sorte koji je zasađen i rađa u – salbunu. Pijesku! Meni osobno je
taj plavac mali, koji će za berbu 2015. godine izaći s posebnom
etiketom, "toliko je dobar", jedan od najljepših vina te
sorte.
- To je potpuno drugo vino u odnosu na plavac mali s Pelješca ili Hvara. Meni su samo oni plavci mali iznad 15 posto alkohola dobra berba! Vino je pitkije, tanini su mekši. Imam još nekoliko boca iz 2004. godine i mogu vam reći da vina iz te godine nimalo još nisu izgubila sortnu karakteristiku plavca malog. Korijeni plavca malog u našim vinogradima su u pijesku dubokog profila i on ima izvanrednu kombinaciju dubinske vlage u tlu i osunčanosti loze. Kod nas često od šestog mjeseca do jeseni ne padne ni kap kiše, ali pjeskovito tlo lozi daje dovoljno vlage što daje izvanrednu kvalitetu grožđa, tvrdi Antonio.
Ili, iz
sljedeće berbe Antonio kreće u buteljiranje potpuno novog vina koje
će na etiketi krasiti naziv – Cipidrag!
- Na Visu se dosta toga govori sa "c" pa je tribidrag postao cipidrag. Ove godine mi na prvi ozbiljniji rod dolazi 300-ak loza koje sam zasadio, a na etiketu ću napisati picidrag pa neka govore što hoće!
Ili, jedini je
koji se može pohvaliti da je buteljirao palarušu.
- Prošle godine smo uspjeli ubrati palaruše za 130 litara vina. Tu sortu su lokalni težaci sadili okolo na dijelovima otoka gdje ništa drugo nije uspjevalo rasti. Ta sorta je interesantna za kupažiranje s vugavom, jer vugava nema nekih kiselina, znanstvena fanstastika je prirodno dobiti vugavu s kiselinom od 5 Ph. S druge strane, vino od palaruše ima neku duboku jantarnu boju, imaš osjećaj kao da je oksidiralo. Čak tri puta sam to vino slao na analizu u Split na Institut, i svaki put bi mi odgovorili da je vino ok i da nije neispravno. Flaširat ćemo i to vino pa ćemo vidjeti kako će sve proći.
Okušao se i s
kurteloškom, još jednom viškom autohtonom sortom, koju je jedne
godine kupio 500 kilograma iz nekog vinograda. Bila je to, pokazalo
se, posljednja berba kurteloške u tom vinogradu. A Antonio se
poslije nije htio više arheološki baviti potragom za tim grožđem
i kurtelošku je prestao proizvoditi.
Antonio je
prestao proizvoditi i prošek, još ljubomorno čuva posljednjih
100-ak boca iz 2000. godine, kad ga je posljednji put napravio.
- Nemam baš uvjete za sušenje grožđa pa se nisam kasnije odlučivao ponovo ga raditi. Jednog dana kad napravim malu sušaru ne bi bilo loše prihvatiti se ozbiljnije proizvodnje prošeka.
Antonija
Lipanovića javnost najbolje poznaje po domišljatosti i brzoj
reakciji zahvaljujući kojoj se prvi, a kasnije se pokazalo i jedini,
dočepao tunela iz Titova podzemnog bunkera na Visu, u kojem je bio
vojni sustav za opskrbu Visa električnom energijom, i kojeg je
preuredio u svoju – vinariju. Za otok Vis se zna da je na prostoru
bivše države imao možda najveći podzemni grad te da je cijeli
izbušen mrežama podzemnih prolaza i prostorija. Zato je građanima
i turistima bilo zabranjeno dolaziti na Vis sve do 1992. godine. Radi
se o 37 vojnih objekata, uključujući poznatu Titovu pećinu, zatim
podzemnu vojnu bolnicu i tunel za sklanjanje ratnih brodova. Glavni
tunel dugačak je 500 metara i izlazi na drugu stranu brda. U njemu
su bili komanda, spavaonica za mornare i skladište raketa.
Stoga, kad Antonio počne
pričati o viškim vinima ne može iz priče izostaviti
vojno-povijesnu pozadinu cijele priče: "Naš plavac mali je
jedini plavac iz pijeska i ti plavci iz pijeska su - prva divizija!"
Ili, kad mu u goste dođe
John Saker,ugledni bivši profesionalni igrač kriketa, koji
posljednjih godina piše samo o vinima, njemu će Antonio reći da
"možda ne igra kriket tako dobro kao on, ali radi najbolju
vugavu na svijetu!"
Naime, Antonio je, osim
što je od bivše JNA "uzeo" tunel za potrebe svoje
vinarije, iz još ranije povijesti svojeg otoka naslijedio strast za
– kriketom! Štoviše, bio je hrvatski reprezentativac u tom sportu
koji u Hrvatskoj postoji na razini tek tri kluba iz Zagreba, Splita i
Visa.
- U to malo vremena tijekom godine što stignem odmoriti od rada u vinogradu i vinariji, znam se nekad opustiti odlaskom u Split i partijom kriketa koju tamo odigram. To ti je ovdje ostalo od Engleza koji su na Visu bili prije 200 godina. Onda je njihov komodor William Hoste, zapovjednik britanskih ratnih brodova na Jadranu u godinama Napoleonove kopnene blokade cijelog Sredozemlja, napisao u svom pismu da je morao posadu držati dalje od viškog vina i dobrih žena i tamo iza brda ih je sakrio da igraju kriket! I danas ćete na Pliskom polju po vinogradima i okolnim kupinama pronaći dosta loptica koje su tamo završile.
Inače, komodor William
Hoste, po kome su Višani nazvali svoj kriket klub, za kratkog
razdoblja boravka na Visu opljačkao je i potopio 218 brodova, a
nadahnuće je imao u tada friškoj pobjedi Horatia Nelsona kod
Trafalgara. Pod sloganom "Zapamtite Nelsona", komodor Hoste
je s trostruko manje mornara i sa samo četiri broda porazio
francuskog admirala Dubourdiea koji je predvodio združenu eskadru
Francuza i Talijana okupljenu u četiri fregate, dvije korvete te
brik, goletu i šambek s ukupno 2655 članova posade i 271 top.
Hostea su nakon te pobjede prozvali Mladi Nelson, otok ispred viške
luke je dobio ime Hoste, a Višanima je za budućnost ostao –
kriket.
Nema komentara:
Objavi komentar