Dragi prijatelji,
u sljedećih mjesec dana kompletan sadržaj bloga
prelazi na novu internetsku stranicu – www.vinskeprice.com
Molim vas da memorirate adresu stranice!
Hvala na povjerenju,
Željko Garmaz
Vinske priče
+385916400527
Vinarija
mađarske vinske legende Attile Gerea nije daleko od Osijeka, njegov
golemi kompleks u središtu Villanyja, u kojem su luksuzni hotel,
restoran s vrhunskom kuhinjom kojeg je Gault&Millau nagradio sa
14 bodova, spa, vinska terapija, a nađe se tu i dobrih vina, od
Osijeka je udaljen tek nešto više od 50 kilometara. Stoga, nije
bilo puno dvojbe gdje sa suprugom otići na ugodni i ukusni ručak
kojim bi obilježili 10. obljetnicu braka koji je 29. rujna 2006.
godine započeo "sudbonosnim DA" izrečenim na brodu u
Kopačkom ritu. Ako je prvih 10 godina braka i proteklo u oporavku od
vožnje turističkim brodom, siguran sam da ćemo drugo bračno
desetljeće odmarati od ručka u Gereovoj Manduli (po naški –
bademu!).
Attila
Gere, ponajveći mađarski vinar, po profesiji je šumar, a vinima se
počeo baviti 1979. godine. Tad se, naime, oženio! Ozbiljnije i
profesionalno krenuo je u vinsku priču tek krajem 1980-ih godina.
Imao je tek nešto više od hektara vinograda na poziciji
Csillagvölgy, a većinu je grožđa otkupljivao. Prvi je uopće u
Villanyju 1987. godine počeo buteljirati tamošnje vino, a gotovo
sve je uspijevao prodati u Belgiji, Švicarskoj i Njemačkoj. Svoj
prvi pansion otvorio je 1991. godine i time je, usporedo s vinskom,
počeo razvijati i svoju ugostiteljsku i hotelijersku priču. Godinu
kasnije, 1992., udružio se s poznatim austrijskim vinarom Franzom
Weningerom s kojim je razvio zajedničku etiketu Gere&Weninger.
Također, 2010. godine je s Vilmosom Schubertom osnovao još jednu
vinariju u Villanyju, a to je ono prekrasno zdanje prvo s desne
strane glavne prometnice kojom se ulazi u tu mađarsku vinsku
prestolnicu. Sa Schubertom Attila Gere pod etiketom Gere&Schubert
proizvodi samo svježa vina od grožđa s odličnih pozicija iz
Villanyja.
Već
1994. godine, u svojevrsnom vinskom blitzkriegu, sve je iznenadio
uspevši se na vinski vrh i osvojivši laskavu titulu vinara godine u
Mađarskoj. Početkom dvadeset i prvog stoljeća, 2002. godine
izgradio je novu vinariju, velebno zdanje na ulazu u Villany, odmah
pored Sauske i preko puta Wunderlicha. Nekoliko godina kasnije,
2008., izgradio je i hotel Crocus
s restoranom Mandula,
kao i wellnes centar s mogućnošću vinoterapije i kupke od
frankovke.
Ima
svojih oko šezdeset hektara, a s Weningerom još oko deset hektara
vinograda na najboljim villanyskim pozicijama - Kopár, Konkoly,
Ördögárok i Csillagvölgy. Uglavnom se orijentirao na francuske
sorte, no zasadio je i stare autohtone mađarske sorte bakator,
purcsin, csóka, balafánt, kékbajor, s kojima se uglavnom igra, kao
što je od stranih i zanimljivih sorata posadio tempranillo i
barberu.
Prije
nešto manje od deset godina "stidljivo" je na tri hektara
započeo organsku proizvodnju, a samo dvije godine kasnije Attila
Gere se u svim svojim vinogradima te u vinariji odlučio samo na taj
način proizvodnje vina. Prema mišljenju vodećih mađarskih vinskih
kritičara, Attila Gere je od svih značajnih predstavnika prve
generacije "crvene revolucije" iz Villanyja (József Bock,
Ede Tiffan) napravio najveću karijeru.
Nekome
će možda zvučati čudno, ali Attila Gere do 1978. godine nije
popio ni kap vina. Bio je osvjedočeni pivopija! S druge strane, zna
se da ni Robert Parker, svjetski vinski autoritet bez presedana,
također do studentskih dana nije pio vino, nego se gušio u Coca
Coli.
Iz
hrvatske perspektive predobro zvuči kad se čuje da je najveći
mađarski vinar, nekada i sam aktivni nogometaš, veliki zaljubljenik
u Hrvatsku i hrvatski nogomet te da ne propušta gotovo nijednu
utakmicu hrvatske reprezentacije i Dinama
na maksimirskom stadionu. Premda nije u cvijetu mladosti, ne napušta
nogometno igralište i zabavlja se kao vratar mađarske vinske
nogometne reprezentacije.
Za
zaljubljenike jazza Attila Gere je posljednjih pet godina sinonim za
tu vrstu glazbe čiji najistaknutiji svjetski interpretatori su tamo
gostovali.
Prije
tri godine smo bili u njegovoj Manduli na proslavi 21. godine plodne
suradnje Attile Gerea i Francza Weningera. Proslava je bila
naslovljena "20 + 1" i, u stvari, bila je to ponovljena
proslava njihovog godinu dana ranijeg "okruglog" jubileja
koji, zbog loše izabranog termina u jeku poslova u vinogradima, nije
tada uveličalo puno ljudi.
A
legenda kaže da je Franz Weninger 1992. godine, spavajući u
Gereovom pansionu, zaboravio ponijeti ključ od ulaza u kuću te je u
povratku na -11 stupnjeva Celzija čekao čitav sat da mu netko
otvori vrata. I tako je krenulo prijateljstvo i partnerstvo koje
svake godine na tržište izbaci stotine tisuća vrhunskih vina od
kojih su neka, poput Kopra
ili Cabernet
Franc Selectiona,
najbolje što nudi Villany.
Na proslavi "20+1" u restoranu Mandula, pred 60 gostiju, svirao je svjetski ugledni saksofonist Tim Ries, poznat i kao saksofonist Rolling Stonesa, koji je svirao i s Paulom Simonom, Sheryl Crow, Stevieom Wonderom ili David Lee Rothom, a glazbenu potporu pružala su mu trojica sjajnih glazbenika iz svjetske atrakcije, East Gipsy Banda.
Na proslavi "20+1" u restoranu Mandula, pred 60 gostiju, svirao je svjetski ugledni saksofonist Tim Ries, poznat i kao saksofonist Rolling Stonesa, koji je svirao i s Paulom Simonom, Sheryl Crow, Stevieom Wonderom ili David Lee Rothom, a glazbenu potporu pružala su mu trojica sjajnih glazbenika iz svjetske atrakcije, East Gipsy Banda.
U
Manduli
sam svaki put imao savršeni ručak ili večeru, bilo da je u pitanju
bila pržena guščja jetra u rižotu s
kikirikijem, celerom, lješnjakom i tartufima ili zečji rillette s
pirjanom marelicom, prženim oraščićima, pjenicom od rabarbare i
domaćim kruhom sa sjemenkama grožđa ili, pak, "sushi",
odnosno paprika s rižom prelivena gazpachom ili "tartarski
trio" - maslina s narančom, govedina s kaparom te riblji
tartar s uljem od sjemenki grožđa ili pileća prsa u umaku od kave
i servirana s jakobovim kapicama, maslacom od kikirikija te cvjetačom
ili flambirana pačja jetra s orahom i kikirikijem ili hrskavi buncek
s pirjanim kupusom u bijelom vinu i grahom i slatkim krumpirom ili
pečena patka s prženim krumpirom i lukom te savijačom od crvenog
kupusa...
Uvijek sam odlazeći iz
Mandule govorio da sam
tamo doživjeo organoleptički orgazam te da je Mandula
zasigurno izvan Budimpešte prvi restoran koji će u Mađarskoj
zadobiti Michelinovu zvjezdicu.
Mandulin
kuhar Kozma Szabolcs ni ovaj put nas nije razočarao, no iz njegova
repertoara spomenut će tek aranžman predjela Villany
Falatok, ovčjeg sira, koji je za naš stol
došao na vilicama koje su bile postavljene u drvene vile, koje su,
opet, zaštitni znak Villanyja.
Ono što mi je izmamilo
novi uzdah je lakoća kojom Attila Gere svaki put izvuče neki novi
as iz rukava, da se slučajno ne bi opustili i ušli u neku dosadnu
kolotočinu tijekom boravaka u njegovom vinskom carstvu. Novost su
mjesečne vinske degustacije probranih vina iz njegova arhiva. Dok su
u kolovozu, primjerice, na raspolaganju za kušanje bila "vina
iz berbi za četiri zvjezdice", rujan je bio predviđen za
kapitalna vina iz njegovog cijelog vinarskog opusa.
Prvo je na kušanje došao
hárslevelű iz 1993. godine, uslijedili su Válogatás Járdovány
2009, Kárpát Cuvée 2007, syrah iz magnuma iz 2006. godine,
cabernet sauvignon iz 2000., Selekcija cabernet franc iz magnuma iz
1999, a vrhunac je bila njegova bordoška kupaža Kopár Cuvée 2003.
Pritom smo dobili još priliku kušati njegovu kupažu Attila...
Nema komentara:
Objavi komentar