Dragi prijatelji,
u sljedećih mjesec dana kompletan sadržaj bloga
prelazi na novu internetsku stranicu – www.vinskeprice.com
Molim vas da memorirate adresu stranice!
Hvala na povjerenju,
Željko Garmaz
Vinske priče
+385916400527
Ivan
"Fuškulinski" Damjanić, vinar "trećeg naraštaja"
istarskih vinskih čudotvoraca, definitivno je prerastao mladalačku
zaluđenost motociklima koji su mu godinama bili opsesija. Nedavno
je, nema tome ni nekoliko mjeseci, na primjeru skoro fatalnog sudara
svojeg Renaulta Lagune i divlje svinje na Istarskom ipsilonu, na
nadvožnjaku iznad Mirne, shvatio da je brzinama došao kraj. Ali, i
da mu je iskustvo momačkog divljanja motociklima pomoglo prebroditi
gotovo kritičnu situaciju u kojoj se bio zatekao.
- Bilo je gluho doba noći, nikoga nije bilo na cesti. Odjednom se preda mnom ukazala divlja svinja. Nisam stigao ni reagirati, samo se začuo tupi udarac, a auto mi je zakrenuo prema zaštitnoj ogradi. Kad sam zastrugao ogradu, imao sam vremena tek podesiti volan da kotači prate ogradu i nastavim strugati auto bacajući varnice oko sebe kao da je vatromet. To je bila klasična motociklistička reakcija! Ispalo je na kraju da sam iz mladalačkog ludiranja motociklima ipak nešto dobro svladao i da me duh ludosti spasio sigurne smrti, priča Ivan.
S
druge strane, Ivan u svojoj vinskoj priči ne forsira brzinu.
Štoviše, 12 godina iskustva i postupnog probijanja u sam vrh
istarske vinske scene stekao je mukotrpnim odricanjem i gotovo
milimetarskim pomacima, naravno, naprijed.
Već
neko vrijeme je njegova Akacija, odnosno odležana malvazija, među
najtraženijim vinima te vrste u Istri. No, odnedavno se može reći
da je i njegova svježa malvazija zasigurno u izboru najboljih deset
malvazija.
Kad
sam mu rekao svoje dojmove, Ivan je na trenutak nestao, skoro
otrčavši u podrum, da bi se vratio s vinom koje me učinilo rijetko
privilegiranim. Naime, donio je sa sobom jednu od raritetno
preostalih butelja jednog od najkultnijih hrvatskih vina, 7dan,
koje je napravljeno prije osam godina u suradnji sedmorice istarskih
veličanstvenih vinskih samuraja – Trapana, Damjanića, Cuja,
Cosseta, Terzola, Geržinića i Tikela (pišem redoslijedom kako su
navedeni na etiketi!). Pričajući o tom vinu, koje je danas naprosto
fascinantno, Ivan ne skriva žaljenje što ta priča o zajedničkom
projektu nekolicine prijatelja i vinara istog naraštaja nije
doživjela svoj nastavak.
- 7dan je bila ideja nas sedmorice mladih i nadobudnih vinara, tj. klinaca na neki način, koji smo tek ulazili u svijet vina i koji smo vidjeli da bi trebalo napraviti jednu etiketu koja bi i brojčano, ali i kvalitetom, reflektirala karaktere svakoga od nas. Tako je krenuo 7dan... Čuvam još nekoliko boca za desetu obljetnicu, tada ću vidjeti kakav je to bio put, je li bio pravi, i hoćemo li u budućnosti ponovo napraviti neku sličnu priču. Ovo što danas pijemo je sjajno, takva mineralnost, medene note... 7dan je napravljen u inoksu, a iz ovoga kušanog se može vidjeti da smo bili na dobrom putu i da smo mu znali dati onaj kvalitetni "touch".
Prema
Ivanovim riječima, ideja sedmorice prijatelja bila je –
udruživanje radi zajedničkog nastupa u inozemstvu.
- Istina, time smo htjeli svima pokazati koja je to smjernica koja bi ujedno bila input o načinu nastupa na inozemnom tržištu. Naime, sa tih 5.000-6.000 hektara, koliko ima vinograda u Istri, ili 35.000-40.000 hektara, koliko je u Hrvatskoj, mi smo na svjetskoj vinskoj sceni tek kap u moru. Ako želimo izaći vani, moramo imati količinu, ali i biti korektni u cijeni i stvoriti svoje brandove. Poput 7dan! To je, nažalost, bio tek jednogodišnji projekt, poslije toga se više nismo uspjeli konsolidirati i nastaviti priču. Šteta! No, to je bila dobra poruka i trebalo bi u budućnosti nastaviti s takvim stvarima.
Ako
je mladalački ideal o 7dan i propao, Ivan se mogao više posvetiti
sorti koju danas u Istri ozbiljno u svom sortimentu ima tek
troje-četvero vinara. Riječ je o – borgonji, istarskoj inačici
frankovke, na koju ga je od malih nogu navukao djed i koja ga je
doslovno obilježila. Ivana ne zovu bez razloga – carem borgonje! A
Ivanova borgonja dolazi iz nasada koji potječu još iz 1915. godine.
Ukupno je u vinogradu 1787 čokota koji ukupno daju tek tisući šesto
kilograma grožđa.
- Čuvam taj
vinograd kao uspomenu na djeda, a, s druge strane, ti stari i moćni
trsovi uvijek će mi pokazivati kako smo kao obitelj i prije sto
godina bili jaki.
- Da nije bilo
te diplome, koja je uvijek visila u našoj kući, vjerojatno se
nikad ne bih posvetio vinogradima. Trebali ste vidjeti lice moga
djeda kad je u svojoj 93. godini vidio da netko obnavlja zamrlu
obiteljsku tradiciju! Ali kakvo je tek iznenađenje ta diploma
izazvala na licima francuskih novinara koji su došli raditi
televizijsku reportažu o mom podrumu nakon osvajanja velike zlatne
medalje na Concours
International du Gamay u
Lyonu za borgonju iz 2010. godine! Ništa im nije bilo jasno, pitali
su me što ta diploma radi na zidu moje kuće. Odgovorio sam im da
je Giorgio Jurković moj pradjed.
Ivan
tvrdi da se danas jedini on bavi borgonjom na način da joj pridaje
veliko značenje. Kaže da ne može shvatiti zašto je borgonja u
Istri danas tako zapostavljena, "a još donedavno se okolica
Poreča u vinskom svijetu prepoznavala po toj sorti"!
- Često volim reći da je borgonja žena od terana, onako plaha, mirnija, lako se sljubi.
Zbog
toga Ivan u svojem ponajboljem vinu, crnoj kupaži Clemente crni,
sljubljuje merlot, cabernet sauvignon, teran i borgonju, a uskoro
kreće s novom etiketom koja će biti, u podjednakoj mjeri, kupaža
terana i borgonje. E da, na svijet će izaći i bijela kupaža, u
kojoj će biti chardonnay, pinot sivi i malvazija, a zvat će se –
Clemente bijeli.
- Naziv Clemente, kojeg koristim za svoje kupaže, samo je talijanski naziv za velikog čovjeka, dobričinu, koji već s etikete poziva: "Popij me, neću se naljutiti, bit će mi drago!"
Od
svih tih noviteta, o kojima priča s velikim ponosom, Ivanu je
zasigurno najljepše i najugodnije pričati o svojoj supruzi Željki
koja je u poodmakloj trudnoći i koja uskoro na svijet treba donijeti
njihovo prvo dijete, sina koji će se zvati po djedu Ivanu, glavnome
krivcu za vinsku priču iz Fuškulina pored Poreča.
O IVANU DAMJANIĆU MOŽETE
JOŠ PROČITATI:
Nema komentara:
Objavi komentar